Οι ΗΠΑ απαλλάσσουν και πάλι τις ρωσικές τράπεζες από τις κυρώσεις για να αγοράζουν ζωτικά εμπορεύματα

Όταν η Ρωσία ξεκίνησε τελικά την στρατηγική αντεπίθεσή της κατά της επιθετικότητας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, η πολιτική Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ορκίστηκε να την «απομονώσει» και να «σακατέψει» την οικονομία της. Ωστόσο, η Μόσχα όχι μόνο ξεπέρασε την καταιγίδα σε μεγάλο βαθμό αλώβητη, αλλά στην πραγματικότητα ανέκαμψε, ενώ το μπούμερανγκ των κυρώσεων άρχισε να καταστρέφει τις δυτικές οικονομίες. Το Κρεμλίνο κατόρθωσε όχι μόνο να διατηρήσει την οικονομική του ισχύ, υπερβαίνοντας τις κυρώσεις, αλλά και να την αυξήσει δραματικά, στηριζόμενο κυρίως στην εγχώρια αγορά και δημιουργώντας στενότερους δεσμούς με άλλες παγκόσμιες δυνάμεις, όπως η Κίνα και η Ινδία. Επιπλέον, η Αμερική, η κορυφαία δυτική δύναμη που ουσιαστικά έσπρωξε τους Ευρωπαίους και άλλους υποτελείς της σε οικονομικό πόλεμο με τη Ρωσία, συνεχίζει να συναλλάσσεται με τη Μόσχα χωρίς τους περιορισμούς που επιμένει ότι πρέπει να εφαρμόζουν οι άλλοι και οι οποίοι καταστρέφουν τις οικονομίες τους.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Το 2022, οι ΗΠΑ εισήγαγαν πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια το μήνα σε ρωσική ξυλεία, μέταλλα, τρόφιμα και άλλα εμπορεύματα. Από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (SMO) μέχρι το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, περισσότερα από 3.600 πλοία από τη Ρωσία έφτασαν σε αμερικανικά λιμάνια, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που επικαλείται το Associated Press. Αν και οι αποστολές αυτές ήταν σχεδόν 50% λιγότερες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021, εξακολουθούσαν να ανέρχονται σε εισαγωγές άνω των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η τεράστια ποσότητα αγαθών και εμπορευμάτων από τη Ρωσία που εισέρχονται στις ΗΠΑ υποδηλώνει ότι η προβληματική κυβέρνηση Μπάιντεν εμπλέκεται άμεσα στην αποτυχία «απομόνωσης» της ρωσικής οικονομίας, όπως υποσχέθηκε ο εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022. Λόγω των περιόδων «εκκαθάρισης» που επιτρέπουν στις εταιρείες να ολοκληρώσουν προηγούμενες συμφωνίες, ρωσικά προϊόντα και εμπορεύματα συνέχισαν να εισάγονται στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, πολύ περισσότερο από δυόμισι χρόνια μετά την έναρξη του SMO, η προβληματική κυβέρνηση Μπάιντεν που επέβαλε κυρώσεις στα εν λόγω αγαθά, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού πετρελαίου και του φυσικού αερίου, συνεχίζει να τα εισάγει, καθώς και πολλά άλλα εμπορεύματα. Αγαθά όπως τα ρωσικά και τα λευκορωσικά λιπάσματα είναι ζωτικής σημασίας για την αμερικανική γεωργία και έχουν σιωπηρά εξαιρεθεί από τις κυρώσεις. Δηλαδή, ενώ η Ουάσινγκτον συνεχίζει να ασκεί «διπλωματική» πίεση σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο για να σταματήσει να συνεργάζεται με το Κρεμλίνο, το υπουργείο Οικονομικών της εξαιρεί σιωπηλά τις ρωσικές τράπεζες και εταιρείες από τις κυρώσεις προκειμένου να αγοράζουν τα προαναφερθέντα εμπορεύματα. Στις 30 Οκτωβρίου, η Lisa M. Palluconi, αναπληρώτρια διευθύντρια του OFAC (Office of Foreign Asset Control) υπέγραψε το επίσημο έγγραφο εξαίρεσης που αφορά «κάθε ρωσική οντότητα» που η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί «ζωτικής σημασίας» για τα συμφέροντά της.

Το έγγραφο, με τίτλο «Russian Harmful Foreign Activities Sanctions Regulations» (PDF), έχει ένα τμήμα που σχετίζεται ειδικά με την «έγκριση συναλλαγών που σχετίζονται με την ενέργεια μέχρι τις 30 Απριλίου 2025». Οι ακόλουθες ρωσικές τράπεζες και εταιρείες αναφέρονται ως εξαιρούμενες από τις κυρώσεις (όπως κατονομάζονται στο προαναφερθέν έγγραφο):

(1) State Corporation Bank for Development and Foreign Economic Affairs Vnesheconombank;

(2) Public Joint Stock Company Bank Financial Corporation Otkritie;

(3) Sovcombank Open Joint Stock Company;

(4) Public Joint Stock Company Sberbank of Russia;

(5) VTB Bank Public Joint Stock Company;

(6) Joint Stock Company Alfa-Bank;

(7) Public Joint Stock Company Rosbank;

(8) Bank Zenit Public Joint Stock Company;

(9) Bank Saint-Petersburg Public Joint Stock Company;

(10) National Clearing Center (NCC);

(11) Any entity in which one or more of the above persons own, directly or indirectly, individually or in the aggregate, a 50 percent or greater interest; or

(12) the Central Bank of the Russian Federation.

Το έγγραφο αναφέρει περαιτέρω ότι οι εξαιρέσεις «σχετίζονται με την ενέργεια» και περιλαμβάνουν το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, «άλλα προϊόντα ικανά να παράγουν ενέργεια» (συγκεκριμένα άνθρακα, ξύλο ή γεωργικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιοκαυσίμων), «ουράνιο σε οποιαδήποτε μορφή», καθώς και την «ανάπτυξη, παραγωγή, παραγωγή, μεταφορά ή ανταλλαγή ενέργειας, με οποιοδήποτε μέσο, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών, θερμικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως ο κατάλογος περιλαμβάνει τις ίδιες εξαιρέσεις με αυτές που εγκρίθηκαν στις 28 Φεβρουαρίου 2022, μόλις τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη του SMO. Αυτές οι ίδιες εξαιρέσεις παρατείνονται κάθε έξι μήνες από τότε, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν πάντα σε ισχύ, αν και οι ΗΠΑ το αποσιωπούσαν, καθώς πίεζαν τους άλλους να σταματήσουν εντελώς τις συναλλαγές με τη Ρωσία, μεταξύ άλλων με τη μείωση των εισαγωγών των ακριβών προϊόντων που εξαιρεί η Ουάσινγκτον DC σε αυτό το έγγραφο. Αυτή η εντελώς υποκριτική συμπεριφορά έχει κάνει πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων παγκόσμιων δυνάμεων όπως η Ινδία, εξαιρετικά απογοητευμένες, καθώς δέχονται ατελείωτη κριτική για τις εμπορικές συναλλαγές τους με τη Ρωσία, ενώ οι ΗΠΑ μπορούν να επιλέγουν ποιους δεσμούς με τη Μόσχα μπορούν να διατηρήσουν προκειμένου να αποτρέψουν διαταραχές στην οικονομία τους. Τέτοια διπλά πρότυπα ακύρωσαν ουσιαστικά τις προσπάθειες να συρθεί το Δελχί σε διάφορα μπλοκ κατά της πολυπολικότητας στην Ασία.

Σε πλήρη αντίθεση, τα πολυάριθμα υποτελή και δορυφορικά κράτη της Ουάσινγκτον εξακολουθούν να συμμορφώνονται με αυτές τις απαιτήσεις, ιδίως η αυτοκτονική ΕΕ, η οποία έχει ουσιαστικά καταστρέψει την οικονομία της στη διαδικασία. Ακόμα χειρότερα, αυτή η «αποσύνδεση» με τη Ρωσία επεκτείνεται τώρα και στην Κίνα, αποδεικνύοντας την παντελή έλλειψη κυριαρχίας στην κατεχόμενη από το ΝΑΤΟ Ευρώπη. Καθώς τίποτε από αυτά δεν επηρέασε πραγματικά τη Μόσχα, οι ΗΠΑ και η μη εκλεγμένη γραφειοκρατική ολιγαρχία στις Βρυξέλλες προσπάθησαν με κάθε άλλο τρόπο να βλάψουν τη ρωσική οικονομία, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών επιβολής ανώτατων ορίων τιμών σε διάφορα εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Οι παγκόσμιες αγορές ουσιαστικά γέλασαν με αυτό, καθώς σχεδόν όλοι αρνήθηκαν να τηρήσουν τέτοιους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένων των συνήθως υπάκουων υποτελών υποτελών, όπως η Ιαπωνία. Επιπλέον, ακόμη και το παθολογικά ρωσοφοβικό Ηνωμένο Βασίλειο προσπάθησε να παρακάμψει τις δικές του κυρώσεις.

Εν τω μεταξύ, η ΕΕ συνεχίζει να υφίσταται τις συνέπειες της αυτοκτονικής υποταγής της, με την επιδείνωση των οικονομικών επιδόσεων να παρατηρείται για τρίτη συνεχή χρονιά. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη Ρωσία, η οποία συνεχίζει να έχει καλύτερες επιδόσεις από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, και στην πραγματικότητα ξεπερνά τόσο τις ΗΠΑ όσο και την ΕΕ σε ανάπτυξη. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως η Μόσχα όχι μόνο ξεπέρασε τη Γερμανία ως τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης το 2022, αλλά πήρε και τη θέση της Ιαπωνίας ως την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Αυτό συγκλόνισε συθέμελα τα ακροατήρια της πολιτικής Δύσης, καθώς η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας πέρασε δεκαετίες παρουσιάζοντας τη Ρωσία ως «οπισθοδρομικό, τεχνολογικά κατώτερο βενζινάδικο με πυρηνικά». Ωστόσο, ούτε καν η ΕΕ δεν πλησιάζει το επίπεδο εκμετάλλευσης που υφίσταται η Ουκρανία, με τα πάντα στην κατεχόμενη από το ΝΑΤΟ χώρα να είναι «δίκαιο παιχνίδι».

Η Ουάσινγκτον κατέλαβε ουσιαστικά τη χώρα πριν από μια δεκαετία και συνεχίζει να την απομυζά σχεδόν από τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων βασικών αγαθών όπως τα τρόφιμα, τα οποία στη συνέχεια εξάγονται στην ΕΕ, όπου προκάλεσαν τη διάλυση του αγροτικού τομέα του προβληματικού μπλοκ. Μπορεί να υποστηριχθεί ότι αυτό αποτελεί μέρος της γενικής τάσης της Αμερικής να προκαλεί μεγάλες κρίσεις στην παγκόσμια αγορά βασικών εμπορευμάτων. Και ενώ ολόκληρος ο κόσμος υποφέρει από τις συνέπειες της αμερικανικής επιθετικότητας «πλήρους φάσματος», η Ουάσινγκτον θέλει να διασφαλίσει ότι μπορεί να αγοράζει ό,τι χρειάζεται, ακόμη και από χώρες που θεωρεί θανάσιμους εχθρούς. Δυστυχώς, δεν μπορεί να αναμένεται πως η ΕΕ (με αξιοσημείωτες εξαιρέσεις χώρες όπως η Ουγγαρία) θα λάβει ποτέ αποφάσεις με βάση τα δικά της συμφέροντα, γεγονός που εδραιώνει ακόμη περισσότερο τη μη κολακευτική θέση της ως ένα μάλλον αξιολύπητο γεωπολιτικό κρεμαστάρι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail