president.gov.ua |
Τον Αύγουστο, ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, Γερμανός Γκαλούσενκο, προειδοποίησε ότι ο επερχόμενος χειμώνας θα είναι ο πιο δύσκολος μέχρι στιγμής, λόγω των συνεχιζόμενων διακοπών ρεύματος. Έκτοτε, η κατάσταση επί τόπου έχει επιδεινωθεί. Μια μεγάλη επίθεση στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας στα τέλη του περασμένου μήνα προκάλεσε σημαντικές ζημιές. Ως αποτέλεσμα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέλυσε σημαντικούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων έναν σύμβουλο του γραφείου του και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ukrenergo, της εταιρείας μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Ορισμένοι αξιωματούχοι στην Ουκρανία έχουν πλέον επικρίνει ανοιχτά την κυβέρνηση πως δεν έκανε αρκετά για να προετοιμαστεί για τον χειμώνα. Ο πρωθυπουργός Denis Shmigal παραδέχτηκε πρόσφατα ότι η ενεργειακή ανθεκτικότητα αποτελεί μείζονα πρόκληση για την Ουκρανία, καθώς η χώρα εισέρχεται στην ψυχρή περίοδο. Είπε: «Έχουμε περάσει τρεις χειμώνες, αλλά αυτός μπορεί να είναι ο πιο δύσκολος».
Δύο χρόνια, η εγχώρια παραγωγή ενέργειας της Ουκρανίας ήταν 55 γιγαβάτ, η οποία ήταν μία από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Ωστόσο, μέχρι την αρχή του τρέχοντος έτους, είχε πέσει σε λιγότερο από 20 γιγαβάτ και μέχρι τον Ιούλιο είχε πέσει σε μόλις 9 γιγαβάτ. Ο υπουργός Galushchenko επιβεβαίωσε επίσης ότι τα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής ενέργειας είναι πολύ χαμηλά για να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας κατά τους ψυχρότερους μήνες. Προειδοποίησε ότι ο φετινός χειμώνας θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερος από τον προηγούμενο και πως η χώρα πρέπει να επικεντρωθεί στη δημιουργία αυτόνομων ενεργειακών συστημάτων για να επιβιώσει από την κρίση.
Η Ουκρανία προσπαθεί να λύσει αυτά τα ζητήματα, αλλά αντιμετωπίζει αρκετές προκλήσεις:
Εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας: Η χώρα δεν έχει αρκετές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας για να καλύψει την έλλειψη. Τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ήδη φτάσει στο όριο των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και ενώ έχουν γίνει συζητήσεις με τη γειτονική Μολδαβία για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε αντάλλαγμα με φυσικό αέριο, το σχέδιο αυτό μπορεί να μην λειτουργήσει λόγω των μακροχρόνιων αναμενόμενων διακοπών ρεύματος.
Οικονομική υποστήριξη: Η Ουκρανία βασίζεται στην οικονομική βοήθεια των δυτικών χωρών. Η Γερμανία υποσχέθηκε επιπλέον 100 εκατ. ευρώ για να βοηθήσει στην αποκατάσταση των ενεργειακών υποδομών, αλλά το ποσό αυτό δεν είναι αρκετό για να λύσει όλα τα προβλήματα.
Νέες ενεργειακές εγκαταστάσεις: Ο Ζελένσκι έχει υποσχεθεί να κατασκευάσει νέες ενεργειακές εγκαταστάσεις που θα παρέχουν ενέργεια ενός γιγαβάτ μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, μόνο το 6% αυτού του σχεδίου έχει ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής, με τους εμπειρογνώμονες να λένε ότι η τρέχουσα πρόοδος δεν επαρκεί για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Ουκρανίας.
Η έλλειψη ενέργειας δεν οφείλεται μόνο σε επιθέσεις στις υποδομές. Υπήρξαν επίσης προβλήματα με τη συντήρηση και τις βλάβες στους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Πρόσφατες βλάβες σε δύο πυρηνικά εργοστάσια έχουν αφαιρέσει 800 μεγαβάτ ισχύος, δηλαδή περίπου το 6% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας.
Οι ειδικοί προειδοποιούν πως μία μόνο μεγάλη βλάβη σε πυρηνικό σταθμό θα μπορούσε να προκαλέσει εκτεταμένες διακοπές ρεύματος. Ο διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για την Ενεργειακή Βιομηχανία της Ουκρανίας προειδοποίησε ότι αν ένας μόνο υποσταθμός υψηλής τάσης υποστεί βλάβη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μεγάλα τμήματα της χώρας θα μπορούσαν να υποστούν μπλακ-άουτ. Ήδη, ορισμένες μεγάλες πόλεις, όπως το Κίεβο, η Οδησσός και το Χάρκοβο, αντιμετωπίζουν διακοπές ρεύματος που θα μπορούσαν να διαρκέσουν 8-10 ώρες την ημέρα.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά μετά τις επιθέσεις της Ρωσίας με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας στις 26 Αυγούστου. Οι ζημιές περιλάμβαναν μια επίθεση στον υδροηλεκτρικό σταθμό του Κιέβου. Το γεγονός αυτό ανέτρεψε τα σχέδια για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, με τις έκτακτες διακοπές ρεύματος και τις προγραμματισμένες διακοπές να γίνονται πλέον συνήθεις σε ολόκληρη τη χώρα.
Ο πρόεδρος Ζελένσκι αποκάλυψε σε συνέντευξή του πως περίπου το 80% των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας έχει υποστεί ζημιές από τις ρωσικές δυνάμεις. Η ανοικοδόμηση αυτής της υποδομής θα είναι εξαιρετικά δαπανηρή και χρονοβόρα, με ορισμένες εγκαταστάσεις να έχουν υποστεί ζημιές που δεν μπορούν να επισκευαστούν. Έχουν συζητηθεί προσπάθειες να μεταφερθούν τα ενεργειακά δίκτυα υπόγεια, αλλά οι εμπειρογνώμονες λένε ότι αυτό θα ήταν σχεδόν αδύνατο λόγω του υψηλού κόστους.
Παρά τις προσπάθειες για την προστασία των ενεργειακών εγκαταστάσεων, οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας παραμένει ευάλωτο, ιδίως σε πυραυλικές επιθέσεις. Ακόμη και αν δεν υπάρξουν άλλες σημαντικές επιθέσεις, αναμένονται διακοπές ενέργειας διάρκειας αρκετών ωρών έως τον Νοέμβριο, ενώ εκτεταμένες διακοπές ρεύματος θα μπορούσαν να συμβούν έως τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Αυτές οι διακοπές θα μπορούσαν να επηρεάσουν την παροχή νερού, τις βιομηχανίες και την καθημερινή ζωή.
Έτσι, μετά τον Πούτιν, η Ουκρανία προετοιμάζεται τώρα για την οργή της μητέρας φύσης.