Russia's President Vladimir Putin attends a parade marking Navy Day in Saint Petersburg, Russia July 31, 2022. Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS |
Στις 21 Νοεμβρίου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν παρουσίασε μια τεράστια πρόκληση κλιμάκωσης στη Δύση: Είστε έτοιμοι να χτυπήσει η Ρωσία εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ οπουδήποτε στην Ευρώπη με υπερηχητικά πυρομαχικά που δε διαθέτετε;
Ian Proud - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Μέχρι τη Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, τα μέσα ενημέρωσης ξεχείλιζαν από φιλοπόλεμους ακτιβιστές που προέτρεπαν τον Μπάιντεν και άλλους δυτικούς ηγέτες να απελευθερώσουν το χέρι του Ζελένσκι για να χρησιμοποιήσει όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας βαθιά μέσα στη Ρωσία. Από το καλοκαίρι, βομβαρδιστικοί Βρετανοί πρώην στρατιωτικοί σπαζοκέφαλοι μιλούσαν για τον αποφασιστικό αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν στο πεδίο της μάχης στο Κουρσκ οι πύραυλοι Storm Shadow - και κατ' επέκταση τα αμερικανικά ATACMS - με βεληνεκές 300 χιλιομέτρων ή περίπου 185 μιλίων.
Η επιθυμία τους πραγματοποιήθηκε στις 19 Νοεμβρίου, όταν η πρώτη ομοβροντία ATACMS εκτοξεύθηκε σε στρατιωτική εγκατάσταση στο Μπριάνσκ - εκτός της περιοχής στην οποία οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται στο Κουρσκ. Την επόμενη ημέρα, οι βρετανικοί πύραυλοι Storm Shadow εκτοξεύτηκαν στο Κουρσκ, με την πανηγυρική έγκριση του πρωθυπουργού Keir Starmer, όχι λιγότερο. Αυτά τα πλήγματα προκάλεσαν ευρύτατο αταμποϊστικό ωχαδερφισμό από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, χωρίς σχεδόν καμία λέξη προειδοποίησης.
Ωστόσο, όσοι ζητούν βαθύτερα χτυπήματα στο ρωσικό έδαφος παρερμηνεύουν θεμελιωδώς τη ρωσική στρατηγική.
Έχω δει σε κρίσιμα σημεία κατά την τελευταία δεκαετία ότι η Ρωσία επιδιώκει την κυριαρχία της κλιμάκωσης, μια ψυχροπολεμική αντίληψη που υποστηρίζει πως ένα κράτος μπορεί να περιορίσει καλύτερα τις συγκρούσεις και να αποφύγει την κλιμάκωση εάν είναι κυρίαρχο σε κάθε διαδοχικό σκαλοπάτι της «σκάλας της κλιμάκωσης», μέχρι το πυρηνικό σκαλοπάτι.
Από την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία το 2014, η Ρωσία επιδιώκει να κυριαρχήσει σε κάθε σκαλοπάτι της κλίμακας κλιμάκωσης. Η προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και η εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 ήταν σημαντικές κλιμακώσεις τις οποίες το ΝΑΤΟ δεν αντιμετώπισε μετωπικά. Αυτή η στρατηγική παρατηρείται επίσης στον διπλωματικό τομέα, για παράδειγμα, η Ρωσία κλιμάκωσε μια διαμάχη με τις ΗΠΑ το 2017, όταν έδιωξε 755 Αμερικανούς διπλωματικούς υπαλλήλους από τη Ρωσία. Όταν η Μόσχα υπερ-κλιμακώνει, βάζει ένα στοίχημα ότι ο αντίπαλός της δεν θα είναι πρόθυμος να ανέβει ένα σκαλί ψηλότερα στην κλίμακα κλιμάκωσης.
Στη Μόσχα επικρατεί η άποψη ότι η Ρωσία θα είναι πάντα ανώτερη από μια διαιρεμένη και ηθικά αδύναμη δυτική συμμαχία, όταν έρθει η ώρα. Η Ρωσία έχει κάτι που δεν έχει η Δύση - την κυρίαρχη δύναμη και την πολιτική βούληση να ενεργεί μονομερώς. Ο Πούτιν είχε δεχτεί κριτική από σκληροπυρηνικούς στη Ρωσία ότι δεν ανταποκρίθηκε στην αργή αύξηση της στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία από τη Δύση.
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το να λάβει η Ουκρανία την άδεια να χρησιμοποιήσει ATACMS βαθιά μέσα στη Ρωσία δεν θα άφηνε στον Πούτιν άλλη επιλογή από το να απαντήσει, αφού είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο ότι θα το έκανε.
Έτσι, στις 21 Νοεμβρίου, η Ρωσία εκτόξευσε έναν υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik σε μια καλά οχυρωμένη ουκρανική οπλική εγκατάσταση στο Ντνιπροπετρόφσκ. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας βαλλιστικός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς χρησιμοποιείται σε μάχη.
Η χρήση του ήταν σημαντική για διάφορους βασικούς λόγους.
Πρώτον, προσέφερε μια σημαντική κλιμάκωση των καταστροφικών δυνατοτήτων. Η Ρωσία προσπαθούσε ανεπιτυχώς να καταστρέψει την εγκατάσταση όπλων Yuzhmash από το 2022 χρησιμοποιώντας τα όπλα του πεδίου της μάχης που είχε στη διάθεσή της. Χτισμένο κατά τη σοβιετική εποχή, το Γιουζμάς έχει εργαστήρια θαμμένα βαθιά κάτω από τη γη για να τα προστατεύσει από επίθεση. Μεταξύ άλλων σκοπών, η εγκατάσταση πιστεύεται ότι είναι εκεί όπου η Rheinmetall έχει δημιουργήσει ένα εργοστάσιο για την επισκευή γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard. Χρησιμοποιείται επίσης στην παραγωγή πυραύλων και αεροσκαφών μεγάλης εμβέλειας.
Σύμφωνα με αναφορές αυτόπτων μαρτύρων από Ρωσική πηγή, η ζημιά που προκλήθηκε ήταν σημαντικά πιο εκτεταμένη από ό, τι μετά από προηγούμενες συμβατικές επιθέσεις.Το βίντεο της επίθεσης ήταν εκπληκτικό, με λιωμένα θραύσματα φωτός να εκρήγνυνται από τα σύννεφα για να χτυπήσουν το εργοστάσιο. Ήταν μια μελετημένη επίδειξη τακτικής σοκ και δέους.
Δεύτερον, που περιγράφεται προσεκτικά από τον Πούτιν ως "δοκιμή", το Oreshnik είναι τώρα μια αναπτυγμένη ικανότητα πολύ πέρα από εκείνες που οι Δυτικές δυνάμεις επέτρεψαν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει, δηλαδή ATACMS και πυραύλους Storm Shadow. Και επίσης πέρα από τις δυνατότητες που είχε ζητήσει ο Ζελένσκι στο λεγόμενο "σχέδιο νίκης" του-δηλαδή τους πυραύλους κρουζ Tomahawk — που οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να εγκρίνουν. Ο Πούτιν άφησε ανοιχτή την πόρτα για περαιτέρω "δοκιμές" του Ορεσνίκ.
Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλοι αντιμετωπίζουν τώρα την τοποθέτηση της Ουκρανίας σε μια θέση όπου ένα πιο καταστροφικό όπλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον στρατηγικών στόχων ή στόχων μάχης που θα υπερέβαιναν τη χρήση ATACM ή Storm Shadow στο εσωτερικό της Ρωσίας, με τη μικρότερη εμβέλεια και το πιο περιορισμένο ωφέλιμο φορτίο τους. Η πιθανή μελλοντική χρήση του Oreshnik θα καταστήσει το ATACMS και το Storm Shadow ως δυνατότητες απώλειας μάχης. Και η Ουκρανία εξακολουθεί να χάνει τη μάχη για το Ντόνετσκ, αργά και με τρόπο λείανσης, ακόμη και με το πιο περιορισμένο οπλοστάσιο που έχει αναπτύξει η Ρωσία μέχρι στιγμής.
Τρίτον, η ισχυρισμένη εμβέλεια του Oreshnik είναι 16 φορές μεγαλύτερη από τους πυραύλους ATACMS και Storm Shadow. Αυτό θέτει οποιουσδήποτε στόχους του ΝΑΤΟ εντός της Ευρώπης στο πεδίο εφαρμογής ενός συμβατικού χτυπήματος. Η ικανότητα που εμφανίζεται και η πιθανή καταστροφή πολύτιμων δυτικών εγκαταστάσεων επισκευής στο Yuzhmash θα έχουν ικανοποιήσει τα γεράκια του Κρεμλίνου ότι το Oreshnik έχει πάει τη Ρωσία δύο βήματα πάνω από τη σκάλα κλιμάκωσης. Ο Πούτιν έστειλε επίσης ένα σαφές μήνυμα στους στρατιωτικούς σχεδιαστές από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο που υποστήριξαν την ανάπτυξη των ATACMS, ότι ένας πιο συγκεκριμένος στόχος του ΝΑΤΟ μπορεί να είναι ο επόμενος.
Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι υποστηρικτές του ATACMS έχουν σιωπήσει σε μεγάλο βαθμό από την ανάπτυξη του Oreshnik. Υπήρξαν δύο ακόμη δηλωμένες χρήσεις των αμερικανικών ΑΤΑCMS, αν και ειδικά εντός της ίδιας της περιοχής του Κουρσκ, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις προσκολλούνται στη γη που κατέλαβαν τον Αύγουστο.
Είχαν ήδη πάρει μήνες από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο για να συμφωνήσουν τελικά να αναπτύξουν ATACMS και πυραύλους Storm Shadow με περιορισμένο τρόπο εντός της Ρωσίας. Το πεδίο εφαρμογής φαίνεται να έχει ενισχυθεί περαιτέρω τις τελευταίες ημέρες. Στο λυκόφως της προεδρίας του, ο Μπάιντεν πρέπει τώρα να αποφασίσει εάν είναι πρόθυμος να κλιμακώσει υπερβολικά τον Πούτιν. Αυτό θα απαιτούσε από αυτόν να επεκτείνει, μαζικά, την κλίμακα και το πεδίο εφαρμογής των αμερικανικών οπλικών συστημάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην Ουκρανία, γνωρίζοντας πως οι αμερικανικές δυνάμεις δεν έχουν επί του παρόντος ισοδύναμο σε υπηρεσία με το Oreshnik. Και με την προεδρία του Τραμπ να μεγαλώνει κάθε μέρα, είναι αμφίβολο ότι θα το κάνει.