Image Source: nytimes |
Vishakha Srivastava - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Αυτή η ανανεωμένη σύνδεση μεταξύ του Τραμπ και του Πούτιν είναι ανησυχητική για την Ευρώπη, ιδίως δεδομένων των παρατηρήσεων του Τραμπ σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ υποσχέθηκε να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι θα μπορούσε να επιτύχει την ειρήνη μέσα σε μία ημέρα. Άφησε επίσης να εννοηθεί πως ενδεχομένως θα μειώσει τη στήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, μια κίνηση που έχει προκαλέσει σημαντικούς φόβους στο Κίεβο. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε λέγοντας ότι μια γρήγορη συμφωνία, όπως την οραματίζεται ο Τραμπ, θα μπορούσε να σημάνει σοβαρές απώλειες για την Ουκρανία. Ουσιαστικά, ο Ζελένσκι ανησυχεί πως η ιδέα του Τραμπ για «ειρήνη» μπορεί να έχει κόστος για την κυριαρχία της Ουκρανίας.
Οι δεσμοί μεταξύ του Τραμπ και του Πούτιν έχουν αποτελέσει πηγή έντασης και διαμάχης, τόσο εντός των ΗΠΑ όσο και διεθνώς. Ο Τραμπ έχει συχνά επαινέσει τον Πούτιν, κάποτε μάλιστα τον αποκάλεσε «ιδιοφυΐα» μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Πούτιν, επίσης, έχει δείξει θαυμασμό για τον Τραμπ, ειδικά αφού είδε πώς ο Τραμπ αντέδρασε στην απόπειρα δολοφονίας τον Ιούλιο. Ο Πούτιν εξήρε τη γενναιότητα του Τραμπ, χαρακτηρίζοντας την αντίδρασή του «θαρραλέα» και «ανδρική», σε έναν τόνο που δεν βλέπουμε συχνά από τον ίδιο όταν συζητά για δυτικούς ηγέτες.
Το άνοιγμα του Πούτιν να συνομιλήσει με τον Τραμπ έρχεται εν μέσω μιας περιόδου αβεβαιότητας σχετικά με το πώς οι ΗΠΑ θα χειριστούν την εμπλοκή τους στην κρίση στην Ουκρανία. Μετά τη νίκη του Τραμπ, το Κρεμλίνο κράτησε αρχικά αποστάσεις, με έναν εκπρόσωπό του να δηλώνει ότι ο Πούτιν δεν σκόπευε να επικοινωνήσει με τον εκλεγμένο πρόεδρο μιας «μη φιλικής χώρας», όπως τη χαρακτήρισε, που εμπλέκεται σε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Ωστόσο, τα πρόσφατα σχόλια του Πούτιν στη συνάντηση του Valdai Club στο Σότσι υποδηλώνουν μια αλλαγή. Φαίνεται τώρα πρόθυμος να δει αν οι στόχοι της εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ θα μπορούσαν να ευθυγραμμιστούν με τα ρωσικά συμφέροντα, ιδίως στην Ουκρανία.
Αυτό που ο Πούτιν βρίσκει ελπιδοφόρο στις υποσχέσεις του Τραμπ είναι η προθυμία του να αποκαταστήσει τους δεσμούς ΗΠΑ-Ρωσίας και να εργαστεί για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Πούτιν σημείωσε ότι τα λόγια του Τραμπ «αξίζουν προσοχή», αν και ήταν επιφυλακτικός, αποδεχόμενος πως ορισμένες δηλώσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια των εκστρατειών μπορεί να είναι υπερβολικές ή να αλλάξουν όταν ο πρόεδρος είναι στο αξίωμα. Παρά το ενδιαφέρον του Πούτιν, ήταν σαφές ότι η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται να διαπραγματευτεί με τους όρους της Ουκρανίας, αλλά αντίθετα είναι σταθερή στο να συζητήσει όρους με βάση τις «σημερινές πραγματικότητες επί του εδάφους». Για την Ουκρανία και τους Ευρωπαίους συμμάχους της, αυτό είναι ανησυχητικό, διότι οι «επίγειες πραγματικότητες» πιθανότατα αναφέρονται στον ρωσικό έλεγχο σε τμήματα της Ουκρανίας, τον οποίο θα περίμεναν να διατηρήσουν σε οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία.
Για την Ευρώπη, η προοπτική ευθυγράμμισης του Τραμπ με τον Πούτιν για μια ταχεία λύση για την Ουκρανία προκαλεί σοβαρές ανησυχίες. Τα ευρωπαϊκά έθνη, ιδίως εκείνα που βρίσκονται κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην Ουκρανία και βλέπουν την εισβολή της Ρωσίας ως σημαντική απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα. Η Ευρώπη έχει επίσης ασκήσει κριτική σε οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τη δυτική συμμαχία κατά της ρωσικής επιθετικότητας και η πιθανή μείωση της υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία από τον Τραμπ θα μπορούσε να μετατοπίσει την ισορροπία δυνάμεων. Η Ευρώπη εξαρτάται από τις ΗΠΑ για ισχυρή υποστήριξη στην αντιμετώπιση της Ρωσίας, και αν ο Τραμπ μειώσει την αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία, θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στα ευρωπαϊκά έθνη.
Και αυτό είναι που θέλει ο Πούτιν. Σε αυτό το σημείο ευθυγραμμίζονται τα συμφέροντα του Τραμπ και του Πούτιν.
Συνοψίζοντας, η αναζωπύρωση της φιλίας Τραμπ και Πούτιν θα έχει σοβαρές συνέπειες για την Ευρώπη. Με τον Πούτιν να δείχνει προθυμία να εμπλακεί, η Ευρώπη παρακολουθεί στενά, καθώς οποιαδήποτε μετατόπιση στην υποστήριξη των ΗΠΑ θα σήμαινε το τέλος του κόσμου για την ΕΕ.