Πόλεμος χρυσού ξεσπά μεταξύ BRICS και Δύσης

pixabay / Stevebidmead
Οι μεγαλύτεροι οικονομικοί γίγαντες του κόσμου μάχονται για το χρυσό

Freepen.gr - Η Ινδία μόλις προκάλεσε στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα τεράστιο χρυσό σοκ! Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας έφερε πίσω στη χώρα περισσότερους από εκατό τόνους χρυσού από το Ηνωμένο Βασίλειο την τελευταία εβδομάδα. Ο χρυσός αυτός φυλασσόταν υπό την ασφαλή φύλαξη της Τράπεζας της Αγγλίας και της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών. Αυτό είναι το δεύτερο σοκ χρυσού για το Ηνωμένο Βασίλειο φέτος. Νωρίτερα τον Μάιο, η Ινδία είχε επιστρέψει αεροπορικώς άλλους 100 τόνους χρυσού, σημειώνει το tfiglobalnews.com.

Με την κίνηση αυτή, τα σημερινά συνολικά αποθέματα χρυσού της Ινδίας ανέρχονται σε 854,73 τόνους, εκ των οποίων οι 500,5 τόνοι διακρατούνται στο εσωτερικό της χώρας.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) αγοράζει επίσης περισσότερο χρυσό από όλες τις άλλες κεντρικές τράπεζες μαζί τα τελευταία τρία χρόνια.

Τα τελευταία δύο χρόνια η Κίνα αγόρασε περισσότερους από 2.800 τόνους χρυσού από υπερπόντιες τοποθεσίες, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο των αποθεμάτων που κατέχει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Κίνα αναμφισβήτητα οδηγεί την τιμή του χρυσού σε όλο τον κόσμο.

Ας μην ξεχνάμε πως η Ινδία και η Κίνα, είναι και οι δύο χώρες μέλη των BRICS- οι οποίες προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κοινό μέτωπο ενάντια στη δυτική ηγεμονία στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Τόσο η Ινδία όσο και η Κίνα έχουν επίσης μάθει πώς η Ρωσία μπόρεσε να αποφύγει χιλιάδες κυρώσεις που επέβαλε η Δύση χρησιμοποιώντας χρυσό.

Σημειώστε ότι η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στον κόσμο, με 320 τόνους ετησίως. Η Κίνα είναι ο νούμερο 1 παραγωγός. Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία πριν από δύο χρόνια, η Ρωσία συνέδεσε το νόμισμά της, το ρούβλι, με τον χρυσό και 5.000 ρούβλια αγοράζουν τώρα μια ουγγιά καθαρού χρυσού. Το σχέδιο ήταν να μετατοπιστεί το νόμισμα από μια συνδεδεμένη αξία και να μπει στον ίδιο τον κανόνα του χρυσού, ώστε το ρούβλι να γίνει ένα αξιόπιστο υποκατάστατο του χρυσού με σταθερή ισοτιμία. Χάρη σε αυτή τη χρυσή κίνηση, η Ρωσία μπόρεσε να διασώσει το νόμισμά της και τελικά την οικονομία της.

Αυτό ενέπνευσε περισσότερα έθνη των BRICS να αγοράσουν περισσότερο χρυσό. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για παράδειγμα, εισήγαγαν 96,4 τόνους (6,2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) ρωσικού χρυσού πριν από δύο χρόνια μετά τις βρετανικές κυρώσεις.

Βλέπετε, ο χρυσός αποκαλείται επίσης το νόμισμα της ημέρας της καταστροφής. Τα έθνη αγοράζουν χρυσό σε ένα ζοφερό σκηνικό αυξανόμενων εντάσεων με τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου ενός κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου και κυρώσεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά της Κίνας και της Ρωσίας.

Για παράδειγμα, η Κίνα πωλεί επιθετικά τα χαρτοφυλάκιά της σε τίτλους του αμερικανικού δημοσίου, καθώς επιδιώκει να αντικαταστήσει αποτελεσματικά τα τεράστια αποθέματά της σε δολάρια ΗΠΑ με περισσότερο χρυσό και τελικά να ενισχύσει τη διαφοροποίηση των αποθεμάτων της.

Το κύριο κίνητρο της PBOC είναι να είναι λιγότερο εξαρτημένη από το δολάριο ΗΠΑ και να είναι λιγότερο εκτεθειμένη στις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Το μπλοκ των BRICS ήταν σαφές ως προς την επιθυμία του όχι μόνο να απελευθερώσει νέες ευκαιρίες για το εμπόριο και τις επενδύσεις μεταξύ των κρατών μελών του, αλλά και να χρησιμοποιεί σχεδόν αποκλειστικά τα τοπικά νομίσματα στις διμερείς συναλλαγές εις βάρος του δολαρίου ΗΠΑ.

Οι συνεχιζόμενες συζητήσεις για ένα νόμισμα των BRICS που θα υποστηρίζεται από χρυσό μπορεί επίσης να εξηγήσει τις έντονες τάσεις αγοράς του πολύτιμου μετάλλου τα τελευταία χρόνια. Η Παγκόσμια Τράπεζα σημειώνει ότι οι συνολικές κεντρικές τραπεζικές τοποθετήσεις χρυσού εντός των χωρών BRICS+ αντιπροσώπευαν σχεδόν το 17% του συνόλου του χρυσού που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου, με τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα να βρίσκονται εντός της παγκόσμιας πρώτης δεκάδας.

Έτσι, ουσιαστικά διεξάγεται ένας πόλεμος χρυσού μεταξύ των BRICS και της Δύσης. Και δεδομένου ότι οι περισσότεροι παραγωγοί και καταναλωτές χρυσού ανήκουν στο μπλοκ των BRICS, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ποια πλευρά πρόκειται να κερδίσει τα περισσότερα από αυτή τη διαμάχη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail