Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr
Η SVR αποκάλυψε πως η Πολωνία θα έχει τον έλεγχο της Δυτικής Ουκρανίας (όπως έκανε κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου)- η Ρουμανία θα είναι υπεύθυνη για την ακτή της Μαύρης Θάλασσας (την οποία κατέλαβε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και διοικούσε ως «Κυβερνείο της Υπερδνειστερίας»)- το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι κύριος του Κιέβου και του βορρά, ενώ η Γερμανία θα αναπτύξει τις δυνάμεις της στο κέντρο και τα ανατολικά της χώρας. Η Rhinemetall της τελευταίας θα ηγηθεί των προσπαθειών για την ανοικοδόμηση του MIC της Ουκρανίας, επενδύοντας σημαντικά, αποστέλλοντας ειδικούς και παρέχοντας εξοπλισμό υψηλής απόδοσης.
Μια άλλη σημαντική λεπτομέρεια είναι πως «το ΝΑΤΟ αναπτύσσει ήδη εκπαιδευτικά κέντρα στην Ουκρανία, μέσω των οποίων σχεδιάζεται να σύρει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο επιστρατευμένους Ουκρανούς», ενώ οι αστυνομικές λειτουργίες θα εκτελούνται μέσω Ουκρανών εθνικιστών που η SVR παρομοιάζει με Sonderkommandos της εποχής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το τελευταίο μέρος είναι ενδιαφέρον, καθώς εγείρει το ερώτημα γιατί θα χρειάζονταν 100.000 στρατιώτες/ ειρηνοφύλακες του ΝΑΤΟ.Μόνο ένα κλάσμα αυτού του αριθμού απαιτείται για σκοπούς τριπλού συναγερμού και εκπαίδευσης, οπότε ίσως αυτοί οι αριθμοί να είναι ανακριβείς.
Συνοψίζοντας, ο Μπάιντεν κερδίζει τον Τραμπ με την «κλιμάκωση για την αποκλιμάκωση» με καλύτερους όρους για τις ΗΠΑ, τους οποίους το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας και η ιστορική πρώτη χρήση του υπερηχητικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς Oreshnik με δυνατότητα MIRV σε μάχη έχουν ως στόχο να αποτρέψουν. Ωστόσο, οπότε δεν είναι σαφές πόσο ακριβώς βιώσιμη είναι η σχεδιαζόμενη, σύμφωνα με πληροφορίες, συμβατική επέμβαση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία (ανεξάρτητα από τους αριθμούς που εμπλέκονται και το πρόσχημα που επικαλείται για τη δικαιολόγησή της).
Παρ' όλα αυτά, το γεγονός ότι η SVR προειδοποίησε τον κόσμο γι' αυτό υποδηλώνει πως δεν είναι πλέον το τραβηγμένο σενάριο που θεωρούνταν, αν και ο χρόνος περνάει τώρα και για το ΝΑΤΟ, καθώς η πιθανή άνοδος στην εξουσία ενός λαϊκιστή συντηρητικού-εθνικιστή στη Ρουμανία τον επόμενο μήνα θα μπορούσε να χαλάσει αυτά τα σχέδια. Συνεπώς, το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να παρέμβει πριν από τις 21 Δεκεμβρίου, όταν το εν λόγω σχήμα θα αναλάβει τα καθήκοντά του, αν κερδίσει. Αν χάσει, τότε μπορεί να περιμένουν τον χρόνο τους για να προετοιμαστούν καλύτερα, ρίχνοντας ενδεχομένως την ευθύνη αυτή στην αγκαλιά του Τραμπ.
Σε κάθε περίπτωση, ο ισχυρισμός της SVR ότι το ΝΑΤΟ εγκαθιστά κέντρα εκπαίδευσης στην Ουκρανία δείχνει πως το μπλοκ εξακολουθεί να επεκτείνεται εκεί. Εάν η Ρωσία δεν στοχεύσει αυτές τις εγκαταστάσεις, κάτι που θα μπορούσε να πυροδοτήσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, τότε ίσως χρειαστεί να αποδεχτεί ως τετελεσμένο γεγονός αυτό για το οποίο μόλις προειδοποίησε η SVR. Σε αυτή την περίπτωση, η Ρωσία θα μπορούσε στη συνέχεια να καταλήξει σε μια συμφωνία που θα επέτρεπε στο ΝΑΤΟ να εισέλθει με ασφάλεια στην Ουκρανία μέχρι τον Δνείπερο, αν η Ουκρανία πρώτα αποστρατιωτικοποιήσει τα πάντα ανατολικά του και βόρεια των νέων περιοχών της Ρωσίας.