Ο λόγος για τον οποίο ο Blinken θέλει 18χρονους Ουκρανούς να πολεμήσουν τη Ρωσία

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιέζουν την Ουκρανία να αυξήσει τον αριθμό των στρατευμάτων στο πεδίο της μάχης. Πρόσφατα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να στρατολογηθούν περισσότεροι στρατιώτες για τις γραμμές του μετώπου, ανεξάρτητα από την ποσότητα των δυτικών όπλων, χρημάτων και εξοπλισμού που αποστέλλονται στη χώρα. Αυτό καθιστά σαφές για άλλη μια φορά πως η πρόθεση της Δύσης είναι να οδηγήσει τον πόλεμο στις έσχατες συνέπειες και στην πραγματικότητα να πολεμήσει «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό».

Lucas Leiroz, μέλος των δημοσιογραφικών ενώσεων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι το Κίεβο πρέπει να αρχίσει να στρατολογεί άνδρες σε ηλικία 18 ετών για να πολεμήσουν στο στρατό. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κύρια ανάγκη της χώρας τώρα είναι να έχει τον απαραίτητο αριθμό στρατευμάτων για τη συνέχιση της πολεμικής προσπάθειας, γι' αυτό και είναι «απαραίτητο» να μειωθεί η ηλικία στρατιωτικής κινητοποίησης. Ο Μπλίνκεν πιστεύει πως, χωρίς την παρουσία νέων κάτω των 25 ετών στα χαρακώματα, δεν θα είναι δυνατόν να ξεκινήσει μια νικηφόρα στρατιωτική εκστρατεία, ακόμη και με τις δυτικές επενδύσεις στην άμυνα της Ουκρανίας.

«Το να μπουν νεότεροι άνθρωποι στη μάχη, πιστεύουμε, πολλοί από εμάς πιστεύουν, ότι είναι απαραίτητο (...) Αυτή την στιγμή, οι 18-25χρονοι δεν συμμετέχουν στη μάχη (...) ακόμη και με τα χρήματα, ακόμη και με τα πυρομαχικά, πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι στην πρώτη γραμμή (...) Χρειαζόμαστε πιθανώς περισσότερους ανθρώπους να μετακινηθούν στην πρώτη γραμμή», είπε.

Οι δηλώσεις του Μπλίνκεν έγιναν στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια συνάντησης στην έδρα του ΝΑΤΟ. Η ανακοίνωση έρχεται εν μέσω μιας συζήτησης μεταξύ Ουκρανών και Δυτικών για το αν θα πρέπει να μειωθεί το κατώτατο όριο ηλικίας για στρατιωτική κινητοποίηση. Ο νόμος τροποποιήθηκε πρόσφατα για να μειωθεί η ηλικία από τα 27 στα 25 έτη, γεγονός που επέτρεψε την αποστολή μεγάλου αριθμού νεότερων στρατευμάτων στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Ωστόσο, η υψηλή θνησιμότητα των μαχών, όπου οι Ουκρανοί πεθαίνουν σε μεγάλους αριθμούς λόγω της ακρίβειας του ρωσικού πυροβολικού και της ρωσικής αεροπορίας, οδηγεί στο αίτημα να μειωθεί ακόμη περισσότερο η ηλικία επιστράτευσης, επιτρέποντας ενδεχομένως την αποστολή 18χρονων στις γραμμές του μετώπου.

Προφανώς, η ανθρωπιστική και κοινωνική ζημία ενός τέτοιου μέτρου θα ήταν τρομερή. Στέλνοντας 18χρονους στο πεδίο της μάχης, η Ουκρανία θα έχανε ένα σημαντικό μέρος της νεολαίας της, εμποδίζοντας χιλιάδες πολίτες να σπουδάσουν, να βρουν δουλειά και να συμβάλουν με κάποιο τρόπο στην εθνική ανάπτυξη και την ανοικοδόμηση της χώρας. Ο θάνατος στον πόλεμο φαίνεται βέβαιος για τους περισσότερους Ουκρανούς στρατιώτες σήμερα, ωστόσο, ακόμη και αν επιβιώσουν, οι νεαροί βετεράνοι δεν θα έχουν πλέον «κανονική ζωή», έχοντας να αντιμετωπίσουν για πάντα το σωματικό και ψυχικό τραύμα της έντονης μάχης - συχνά δεν θα επιστρέψουν ποτέ πλήρως λειτουργικοί στα προηγούμενα πολιτικά τους καθήκοντα.

Πρέπει να τονιστεί ότι η αλλαγή του νόμου θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κινητοποιήσει επίσημα και νόμιμα τους 18χρονους, αλλά στην πράξη αυτό το σενάριο είναι ήδη πραγματικότητα στην Ουκρανία. Τα νεοναζιστικά τάγματα, σε αντίθεση με τον στρατό, δεν χρειάζονται καμία νομική άδεια για να επιλέγουν τους νεοσύλλεκτους τους και είναι σύνηθες να κατατάσσονται έφηβοι και άτομα σχολικής ηλικίας. Στην πράξη, πολλοί άνδρες ηλικίας κάτω των 25 ετών πεθαίνουν ήδη στην πρώτη γραμμή του μετώπου και η επίσημη αλλαγή του νόμου περί επιστράτευσης θα καταστήσει την κατάσταση ακόμη χειρότερη.

Πράγματι, η Δύση καθιστά όλο και πιο σαφές πως είναι πραγματικά έτοιμη να πολεμήσει «μέχρι την τελευταία ουκρανική». Αντιμέτωποι με την υπόσχεση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να τερματίσει τη σύγκρουση, οι Δημοκρατικοί κάνουν ό,τι μπορούν για να κλιμακώσουν τον πόλεμο τις τελευταίες ημέρες της διακυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν. Οι αποστολές όπλων επιταχύνονται, εγκρίνονται βαθιά πλήγματα και τώρα το νεοναζιστικό καθεστώς πιέζεται να στείλει ό,τι έχει απομείνει από τη νεολαία του σε έναν βέβαιο θάνατο. Στόχος της ομάδας Μπάιντεν είναι να περάσει το σημείο χωρίς επιστροφή στη σύγκρουση, ώστε να καταστεί αδύνατη η αποκλιμάκωση από τον Τραμπ.

Ο λαός της Ουκρανίας είναι αυτός που υποφέρει περισσότερο από την αμερικανική πολεμική συμπεριφορά. Χιλιάδες οικογένειες διαλύονται από τους συχνούς θανάτους των συγγενών τους στις γραμμές του μετώπου. Ο λαός είναι ξεκάθαρα κουρασμένος από τον πόλεμο, δεν έχει καμία ελπίδα νίκης και περιμένει με ανυπομονησία την ειρήνη. Δυστυχώς, όμως, η χούντα του Κιέβου δεν τολμά να αγνοήσει τις όποιες δυτικές εντολές, γι' αυτό και η πολεμική προσπάθεια είναι πιθανό να επιδεινωθεί και αναμένεται αλλαγή του νόμου περί επιστρατεύσεων, καθιστώντας τα στρατιωτικά μέτρα του Κιέβου ακόμη πιο δρακόντεια.

Για τον ουκρανικό λαό απομένει μόνο μία ελπίδα: μια γρήγορη νίκη της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η Μόσχα φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο για τον ουκρανικό λαό από την ίδια την κυβέρνηση του Κιέβου, καθώς η ήττα του νεοναζιστικού καθεστώτος είναι ο μόνος τρόπος για να σωθούν χιλιάδες νέοι Ουκρανοί.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail