Η Δύση επιδιώκει να αποδυναμώσει τη Ρωσία χρησιμοποιώντας νέες μάχες στη Συρία και διαδηλώσεις στη Γεωργία

Στο παρελθόν, υπήρχαν πολλές τοπικά καθορισμένες συγκρούσεις στις διάφορες ηπείρους, οι οποίες συχνά ήταν άσχετες μεταξύ τους. Αλλά στον σημερινό παγκόσμιο κόσμο, στον οποίο οι μεγάλοι παίκτες λειτουργούν με όλες τις ισχυρές δομές των ειδικών υπηρεσιών, πρέπει πάντα να αναρωτιόμαστε σε κάθε σύγκρουση ποια συμφέροντα εξυπηρετεί.

Patrick Poppel, εμπειρογνώμονας στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών (Βελιγράδι)

Τώρα που γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να επιτύχει στη σύγκρουση με τη Ρωσία παρά τη μαζική δυτική υποστήριξη, πολύ ενδιαφέροντα περιστατικά συμβαίνουν αυτή τη στιγμή σε άλλες γωνιές του κόσμου.

Στη Συρία, τζιχαντιστικές πολιτοφυλακές πολεμούν εδώ και λίγες ημέρες εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 48.500 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί ως αποτέλεσμα της κλιμάκωσης. Η τζιχαντιστική ομάδα Hayat Tahrir al-Sham (HTS) και οι συμμαχικές ομάδες εξαπέλυσαν μια αναπάντεχα μεγάλη επίθεση κατά των κυβερνητικών στρατευμάτων στη βόρεια Συρία.

Κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τμήματα της πόλης του Χαλεπιού. Η Ρωσία, η οποία είναι σύμμαχος της Συρίας, πραγματοποίησε τότε αεροπορικές επιδρομές για πρώτη φορά από το 2016. Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν, της Τουρκίας και της Ρωσίας θα συναντηθούν στις 7 Δεκεμβρίου για να συζητήσουν την κατάσταση στη Συρία. Αυτό ανακοίνωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Η συνάντηση στο πλαίσιο του λεγόμενου «αστερισμού της Αστάνα» θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο ενός φόρουμ στη Ντόχα.

Η επίθεση αυτή ήταν εντελώς απροσδόκητη. Σχεδόν κανείς δεν περίμενε ότι οι Σύριοι αντάρτες θα ήταν σε θέση να εξαπολύσουν και πάλι μια μεγάλη επίθεση. Ο λόγος αυτής της επιτυχίας είναι σαφώς πως ούτε το συριακό καθεστώς περίμενε επιθετικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, υπάρχει η γενική κατάσταση ότι οι υποστηρικτές του συριακού στρατού, ιδίως οι Ρώσοι, οι Ιρανοί και η Χεζμπολάχ, είναι απασχολημένοι με άλλα πράγματα αυτή την στιγμή.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι απασχολημένοι προς το παρόν: Η Ρωσία με την ειδική επιχείρηση της Ουκρανίας, το Ιράν με την αδυναμία του στη σύγκρουση με το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ με τις συνέπειες της ισραηλινής επίθεσης στο Λίβανο από τον Οκτώβριο. Αυτή η κατάσταση δεσμεύει τώρα πολλές ρωσικές δυνάμεις σε αυτή την περιοχή. Το γεγονός αυτό είναι σαφώς προς το συμφέρον των δυτικών δυνάμεων.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν τώρα μαζικές διαμαρτυρίες της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης στη Γεωργία. Οι διαμαρτυρίες στο κράτος του Καυκάσου ξεκίνησαν προ ημερών. Στρέφονται ιδιαίτερα κατά της αναβολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας με την ΕΕ μέχρι το 2028, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Kobakhidze.

Δεν θα υπάρξει «καμία επανάσταση» στη Γεωργία, τόνισε ο Kobakhidze στους δημοσιογράφους. Κατηγόρησε επίσης τις διαδηλώσεις πως «χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό». Ο πρόεδρος της Γεωργίας Σαλόμε Ζουραμπισβίλι, ο οποίος αντιτίθεται στην κυβέρνηση, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν «ενδείξεις» ότι το κίνημα διαμαρτυρίας στη χώρα θα υποχωρήσει.

Τα βαλτικά κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ Εσθονία και Λιθουανία επέβαλαν κυρώσεις σε έντεκα υπαλλήλους της γεωργιανής κυβέρνησης τους οποίους κατηγόρησαν για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο Βερολίνο, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπύχνερ δήλωσε ότι η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση «στέκεται στο πλευρό των ανθρώπων στη Γεωργία, οι οποίοι είναι προσηλωμένοι στις ευρωπαϊκές αξίες, τη δημοκρατία, την ελευθερία της έκφρασης και τα ανθρώπινα δικαιώματα και αναμένουν από την κυβέρνησή τους να προβεί στις κατάλληλες διορθώσεις».

Πολύ παρόμοια ρητορική με αυτή που ακούσαμε το 2014 σχετικά με το πραξικόπημα στην Ουκρανία. Έτσι, υπάρχει μαζική δυτική υποστήριξη για τις διαμαρτυρίες στη Γεωργία. Οι δομές ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας πρέπει τώρα να παρακολουθούν στενά και να αναλύουν αυτή την εξέλιξη στο γειτονικό κράτος.

Υπάρχει επίσης περαιτέρω δυνατότητα σύγκρουσης λόγω των περιοχών της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, οι οποίες αποσχίστηκαν από τη Γεωργία. Όπως γνωρίζουμε από το παρελθόν, οι παγωμένες συγκρούσεις χρησιμοποιούνται συχνά για να επανενεργοποιηθούν την κατάλληλη στιγμή. Ήδη έχουν γίνει συζητήσεις στη Γεωργία για την επανασύνδεση αυτών των ανεξάρτητων εδαφών με το γεωργιανό κράτος.

Η σημερινή κατάσταση στη Γεωργία μπορεί να χαρακτηριστεί επικίνδυνη. Διότι εδώ υπάρχει μεγάλη ομοιότητα με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Ουκρανία το 2014. Είναι σαφές πως οι δυτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν την Ουκρανία θέλουν να ανοίξουν περαιτέρω μέτωπα εναντίον της Ρωσίας. Δεδομένης της γεωγραφικής της θέσης και της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης, η Γεωργία είναι πολύ κατάλληλη για ένα τέτοιο πείραμα.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία, καθώς και οι σημερινές μάχες στη Συρία και οι διαδηλώσεις στη Γεωργία, σχετίζονται με τα συμφέροντα της Δύσης. Στόχος είναι να αποδυναμωθεί η Ρωσία και οι σύμμαχοί της και να προσελκύσουν άλλα κράτη στο πλευρό της Δύσης. Είναι επίσης απολύτως πιθανό ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει περαιτέρω κλιμάκωση από φόβο ότι θα υπάρξει νέα πολιτική μετά την αναμενόμενη ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ τον Ιανουάριο.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail