Οι Πολωνοί αγρότες προκαλούν την καταστροφή του Ζελένσκι
Freepen.gr - Η Ουκρανία είναι μια σημαντική χώρα εξαγωγής σιτηρών και, μετά τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, δεν μπορεί να στείλει τα προϊόντα της στην Αφρική, στην Ασία ή σε οποιοδήποτε άλλο έθνος, γράφει το tfiglobalnews.com.
Έτσι, η Ουκρανία έχει πλέον μόνο μία επιλογή για να εξάγει τα σιτηρά της στον έξω κόσμο, μέσω της χερσαίας οδού μέσω των χωρών της ΕΕ.
Και αυτός είναι ο ακριβής λόγος, για τον οποίο οι αγρότες στην ΕΕ αντιτίθενται στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία. Υπάρχουν φόβοι ότι τα φθηνά σιτηρά από την Ουκρανία θα κατακλύσουν τις αγορές τους και θα οδηγήσουν σε πτώχευση τους Πολωνούς αγρότες.
Τον περασμένο μήνα, οι Πολωνοί αγρότες πραγματοποίησαν μαζική διαμαρτυρία και μπλόκαραν ακόμη και το συνοριακό πέρασμα Sheghini με την Ουκρανία για πάνω από μία ημέρα. Ο αποκλεισμός περιόρισε την κυκλοφορία φορτηγών από την Ουκρανία, με μόνο ένα φορτηγό ανά ώρα να επιτρέπεται από την Πολωνία προς την Ουκρανία.
Οι διαμαρτυρίες των αγροτών έχουν γίνει πλέον τόσο συχνές στην Πολωνία που η πολωνική κυβέρνηση δεν διστάζει να τις χαρακτηρίσει φιλορωσικές και να τις κατηγορήσει πως διακινούν την προπαγάνδα του Κρεμλίνου.
Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ έχασε την ψυχραιμία του όταν είδε κάποιους αγρότες να κρατούν πανό υπέρ της Ρωσίας.
Ο Τουσκ δήλωσε: «Υπάρχει ένα πράγμα με το οποίο δεν θα συμφωνήσω ποτέ: δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε όσους υποστηρίζουν ανοιχτά και «ξεδιάντροπα» τον Πούτιν, να υπηρετούν τη ρωσική προπαγάνδα να δραστηριοποιούνται στα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας, εκμεταλλευόμενοι τις διαμαρτυρίες των αγροτών».
Νωρίτερα φέτος, οι Πολωνοί αγρότες πραγματοποίησαν μαζικές διαμαρτυρίες, με περισσότερους από 200 αποκλεισμούς δρόμων και σιδηροδρόμων. Έριξαν ακόμη και σιτηρά από τα εισερχόμενα βαγόνια της Ουκρανίας στις σιδηροδρομικές γραμμές. Σε μια τέτοια διαμαρτυρία υπήρχε πανό με το σύνθημα «Πούτιν, βάλε τάξη στην Ουκρανία, στις Βρυξέλλες και στους κυβερνήτες μας».
Τώρα, επιστρέφοντας στις πρόσφατες διαδηλώσεις στην Πολωνία. Χάρη σε αυτούς τους διαμαρτυρόμενους αγρότες, η πολωνική κυβέρνηση βρίσκεται τώρα σε δύσκολη θέση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, παρά τις πιέσεις των Βρυξελλών, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία αγνοούν τις εντολές της ΕΕ να ανοίξουν τις αγορές τους.
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πως αυτά τα κράτη της ΕΕ θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τις μελλοντικές εμπορικές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Ουκρανίας.
Οι προσεχείς εμπορικές συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην ανανέωση των ποσοστώσεων χωρίς δασμούς στο πλαίσιο της υφιστάμενης συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ-Ουκρανίας. Αναμένεται ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων η Ουκρανία θα επιμείνει στη μέγιστη δυνατή απελευθέρωση του εμπορίου, αλλά η Πολωνία πιθανότατα θα προτιμήσει μια πιο περιοριστική προσέγγιση. Θα πρέπει να το κάνει για να διατηρήσει την καλή διάθεση των αγροτών της.
Τώρα, αυτή η στάση της Πολωνίας έχει ενοχλήσει πολύ την Ουκρανία. Για παράδειγμα, ο Ζελένσκι κατηγόρησε πρόσφατα την Πολωνία πως δεν τήρησε τη δέσμευσή της να παραδώσει μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 στην Ουκρανία. Αλλά ο Πολωνός αναπληρωτής πρωθυπουργός Krzysztof Gawkowski έσπευσε να ανταποδώσει τα πυρά, εκδίδοντας μια καυστική δήλωση κατά του πρώην κωμικού.
Ο Gawkowski δήλωσε: «Έχω την εντύπωση ότι τα πρόσφατα λόγια του Προέδρου Zelenskyy ήταν ανάξια ενός πολιτικού που οφείλει πολλά στην Πολωνία. Έχει παρασχεθεί εξοπλισμός, οι πολίτες φροντίζονται και η Πολωνία είναι ένας μεγάλος φίλος της Ουκρανίας, ένας κόμβος μεταφορών. Σε μια τέτοια περίπτωση, νομίζω πως πρέπει κανείς να λέει «ευχαριστώ» και όχι να παραπονιέται».
Πριν ξεσπάσει η διαμαρτυρία των αγροτών στην Πολωνία, η Βαρσοβία διέθεσε το 4,91% του ΑΕΠ της για να βοηθήσει την Ουκρανία από την έναρξη της πλήρους εισβολής της Ρωσίας. Τώρα, τα πράγματα έχουν αντιστραφεί.
Μην ξεχνάμε ότι η Πολωνία θα πραγματοποιήσει τις προεδρικές εκλογές της μόλις μετά από έξι μήνες, τον Μάιο του επόμενου έτους. Ο Αντρέι Ντούντα ολοκληρώνει τη δεύτερη θητεία του και δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος, προκαλώντας έντονο ανταγωνισμό για την κενή θέση.
Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση της Βαρσοβίας τηρεί τώρα μια προσεκτική, τεκμηριωμένη στάση απέναντι στην Ουκρανία.