Γιατί ο Τραμπ θεωρεί γεωπολιτικά σημαντική τη Γροιλανδία

Ακούσαμε τον Τραμπ να λέει ακόμη και ότι θα κάνει στρατιωτική επέμβαση στην Γροιλανδία. Και πολλοί αναρωτήθηκαν: "ποία η σημασία της για τις ΗΠΑ;" Η Γροιλανδία έχει τεράστια γεωπολιτική σημασία και όχι μόνο. 

Του Στέλιου Φενέκου [υποναυάρχου ε.α., προέδρου Κοινωνίας Αξιών]

1. Έχει στρατηγική τοποθεσία. 

Βρίσκεται ανάμεσα στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Αρκτική, κάνοντας τη θέση της κρίσιμη για τον έλεγχο θαλάσσιων και αεροπορικών δρομολογίων.

2.  Έχει κομβική θέση για την πρόσβαση στον Αρκτικό Ωκεανό, όπου το λιώσιμο των πάγων ανοίγει νέους εμπορικούς δρόμους (π.χ., Βόρειος Θαλάσσιος Δρόμος) μειώνοντας μέχρι και 40% (ανάλογα με το δρομολόγιο) τις θαλάσσιες αποστάσεις μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

3.  Έχει στρατιωτική σημασία, και μάλιστα φιλοξενεί τη στρατιωτική βάση "Thule Air Base (Pituffik Space Base)" των ΗΠΑ, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ανίχνευση βαλλιστικών πυραύλων και την επιτήρηση του βόρειου ημισφαιρίου.

4.   Εκτιμάται ότι στο υπέδαφός της έχει διαθέτει σημαντικά αποθέματα ορυκτών, όπως σπάνιες γαίες, που είναι κρίσιμα για την τεχνολογία και την αμυντική βιομηχανία. Εκτιμάται επίσης ότι υπάρχουν μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου κάτω από την επιφάνεια του Αρκτικού Ωκεανού, τα οποία μπορεί να γίνουν προσιτά με την τήξη των πάγων.

Μπορεί να είναι εικόνα χάρτης, αρκτική και κείμενο

5.   Αποτελεί σήμερα το μήλο της έριδος μεγάλων δυνάμεων, αφού το ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση αυτών των πόρων έχει οδηγήσει σε γεωπολιτική ένταση, με χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Ρωσία, η Μ. Βρετανία αλλά και οι χώρες του Βορά της ΕΕ (και η Δανία που έχει άμεσο ενδιαφέρον) να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

6.  Είναι πεδίο τεράστιου επιστημονικού ενδιαφέροντος, αφού ο τεράστιος πάγος της Γροιλανδίας είναι κρίσιμος για την κατανόηση των παγκόσμιων κλιματικών αλλαγών. Το λιώσιμο των πάγων της επηρεάζει την άνοδο της στάθμης της θάλασσας παγκοσμίως.

7. Ως πεδίο γεωπολιτικού ανταγωνισμού η Αρκτική είναι περιοχή στρατηγικής συνεργασίας αλλά και ανταγωνισμού μεταξύ χωρών που επιδιώκουν τον έλεγχο της περιοχής
α)   Οι ΗΠΑ διατηρούν στρατιωτική παρουσία μέσω της Thule Air Base και πέραν αυτής έχουν θέλουν να διευρύνουν την παρουσία τους και επιρροή τους. Το 2019 πρότειναν ακόμη και την αγορά της Γροιλανδίας από τη Δανία, κάτι που προκάλεσε διπλωματική αναταραχή.
β)   Η Κίνα βλέπει τη Γροιλανδία ως μέρος της στρατηγικής της "Πολικής Οδού του Μεταξιού" και επιδιώκει οικονομικές επενδύσεις, κυρίως στην εξόρυξη ορυκτών.
γ)   Η Ρωσία λόγω εγγύτητας (όπως και ο Καναδάς), είναι η πιο ενεργή δύναμη στην Αρκτική και προσπαθεί να επεκτείνει την επιρροή της μέσω στρατιωτικής παρουσίας και εκμετάλλευσης πόρων.

8.  Η Δανία έχει ζωτικά συμφέροντα αφού η Γροιλανδία είναι αυτόνομη περιοχή υπό την κυριαρχία της Δανίας, η οποία ελέγχει την εξωτερική πολιτική και την άμυνα της περιοχής. Η τοποθεσία της προσφέρει στη Δανία στρατηγικό πλεονέκτημα στην Αρκτική και τη δυνατότητα συμμετοχής στη διαμόρφωση της πολιτικής στην περιοχή.

ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ

Η Γροιλανδία είναι γεωπολιτικά σημαντική και διευρυνόμενο και μεταβαλλόμενο πεδίο γεωπολιτικού ανταγωνισμού, λόγω της στρατηγικής της θέσης στην Αρκτική, των φυσικών της πόρων, της συμμετοχής της στους νέους ναυτιλιακούς δρόμους και του ρόλου της στις κλιματικές αλλαγές. 

Οι δηλώσεις του Τραμπ περί της αναγκαιότητας ιδιοκτησίας της Γροιλανδίας γιατί είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των ΗΠΑ, εκτιμάται ότι θα εξαντληθούν στην στρατηγική αναβάθμιση των σχέσεων Δανίας - ΗΠΑ, στην διεύρυνση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην ήδη υπάρχουσα βάση εκεί, καθώς και στην επιστημονική εγκαθίδρυση κέντρων και σταθμών έρευνας και στην επιχειρηματική/εμπορική διείσδυση σε αυτήν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail