Συγκρούονται τα συμφέροντα της Ρωσίας και του Ιράν στο «διάδρομο Ζανγκεζούρ»;

Το έργο του διαδρόμου Zangezur έχει γίνει γεωπολιτικό σημείο ανάφλεξης για τους σημαντικότερους περιφερειακούς ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, του Ιράν, της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, όπου τα ανταγωνιστικά συμφέροντα απειλούν να αναδιαμορφώσουν τις περιφερειακές συμμαχίες, τους εμπορικούς δρόμους και τα σύνορα.

Στην περιφέρεια της Δυτικής Ασίας - η οποία αυτή τη στιγμή εκτρέπεται από τον πόλεμο με επίκεντρο τη Γάζα - οι εντάσεις αυξάνονται στον Νότιο Καύκασο, όπου το Ιράν, η Ρωσία και η Τουρκία εμπλέκονται σε έναν μακροχρόνιο γεωπολιτικό ανταγωνισμό για επιρροή στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

Fereshteh Sadeghi - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Στο επίκεντρο αυτής της διαμάχης βρίσκεται ο διάδρομος Zangezur, μια οδός διαμετακόμισης 40 χιλιομέτρων που πρόκειται να συνδέσει το Αζερμπαϊτζάν με τον θύλακά του Ναχτσιβάν, η οποία θα διασχίζει αρμενικό έδαφος. Αυτή η αμφισβητούμενη διαδρομή έχει ευρύτερες επιπτώσεις: θα παρέκαμπτε τα αρμενικά σημεία ελέγχου και θα συνέδεε την Τουρκία απευθείας με τις τουρκόφωνες χώρες της Κεντρικής Ασίας και πέραν αυτών, με την Κίνα και την Ευρώπη.

Αλλά θα μπορούσε επίσης δυνητικά να διαταράξει τα απευθείας σύνορα του Ιράν με την Αρμενία, να αποκόψει τη διαδρομή διέλευσης μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Ναχτσιβάν και να επηρεάσει αρνητικά τις εμπορικές σχέσεις του με τους γείτονες της Κεντρικής Ασίας. Επιπλέον, η Τεχεράνη πιστεύει ότι ο διάδρομος Zangezur είναι ένα υποστηριζόμενο από τη Δύση σχέδιο για την περικύκλωση του Ιράν, της Ρωσίας και της Κίνας και πως η Μόσχα, αποσπασμένη από τον πόλεμό της στην Ουκρανία, δεν βλέπει αυτή την απειλή να αναπτύσσεται στα βόρεια σύνορα του Ιράν.

Αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τη ρωσική διαμεσολάβηση

Ενώ η κατασκευή λέγεται ότι έχει ξεκινήσει σχεδόν πριν από ένα χρόνο, το έργο συγκέντρωσε πρόσφατα σημαντική προσοχή στα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, τροφοδοτούμενη από σχόλια Ρώσων αξιωματούχων που προκάλεσαν νέες ανησυχίες.

Στα τέλη Αυγούστου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε τον Αζέρο ομόλογό του, Ιλχάμ Αλίγιεφ, για την ετοιμότητα της Μόσχας να μεσολαβήσει για να τερματιστεί η επί δεκαετίες εχθρότητα μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε ταυτόχρονα την αρμενική ηγεσία ότι σαμποτάρει τη συμφωνία σχετικά με το άνοιγμα των οδών επικοινωνίας μέσω της περιοχής Syunik της Αρμενίας.

Σημειώνεται πως η συμφωνία υπογράφηκε το 2020 μεταξύ Μπακού και Ερεβάν μετά τον δεύτερο πόλεμο του Καραμπάχ.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης αύξησαν την κάλυψη μετά από πρόταση του πρωθυπουργού της Αρμενίας Nikol Pashinyan, ο οποίος πρότεινε στο Μπακού να επισημοποιήσει μια συνθήκη ειρήνης. Η χειρονομία αυτή, που θεωρήθηκε ως μια προσπάθεια να παραμεριστεί η Ρωσία και να μην μπορεί να ελέγξει τον διάδρομο Zangezur, υποδαύλισε τους φόβους στην Τεχεράνη ότι η Ρωσία μπορεί να ευθυγραμμιστεί με εκείνους που υποστηρίζουν τον διάδρομο και ενδεχομένως να προδώσει τα συμφέροντα του Ιράν.

Η αντίθεση του Ιράν στον διάδρομο Zangezur οφείλεται τόσο σε γεωπολιτικές όσο και σε οικονομικές ανησυχίες. Μοιράζεται σύνορα 45 έως 50 χιλιομέτρων με την Αρμενία, και το Ιράν ανησυχεί ότι ο διάδρομος θα αποκόψει την πρόσβασή του στην Ευρώπη μέσω της Αρμενίας και της Γεωργίας. Αυτό όχι μόνο θα μείωνε τον αριθμό των γειτόνων του Ιράν από 15 σε 14, αλλά θα έκλεινε και ένα κρίσιμο παράθυρο για το εμπόριο.

Ορισμένοι Ιρανοί παρατηρητές έχουν ονομάσει τον διάδρομο «Τουρανικό Διάδρομο του ΝΑΤΟ», υπονοώντας πως θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πύλη για τη δυτική στρατιωτική οργάνωση και το Ισραήλ για να αποκτήσουν ερείσματα κατά μήκος των συνόρων του Ιράν. Φοβούνται επίσης αυξημένη επιρροή από την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, η οποία θα μπορούσε να ενθαρρύνει αυτονομιστικά κινήματα στις αζερόφωνες επαρχίες του Ιράν.

Στρατηγικές και οικονομικές εκτιμήσεις

Μιλώντας στο The Cradle, ο ανώτερος Ιρανός αναλυτής και εμπειρογνώμονας σε ρωσο-ιρανικές υποθέσεις, Rouhollah Moddaber, λέει: «Το Ιράν δίνει μεγάλη σημασία στα ιστορικά σύνορα 2.000 ετών με την Αρμενία και δε δέχεται καμία αλλαγή στα βορειοδυτικά σύνορά του. Με βάση το διεθνές δίκαιο, το Ιράν δηλώνει ότι τίποτα δεν μπορεί να το αποσυνδέσει από την Αρμενία».

Ο Mohammad Jamshidi, αναπληρωτής επικεφαλής του επιτελείου για τις πολιτικές υποθέσεις υπό τον εκλιπόντα πρόεδρο του Ιράν Ebrahim Raisi, δηλώνει στο The Cradle: «Το Ιράν θεωρεί τον (λεγόμενο) διάδρομο Zangezur ως γεωπολιτική, οικονομική, ακόμη και ταυτότητα απειλή και η κυβέρνηση του εκλιπόντος προέδρου κατάφερε να σταματήσει τη δημιουργία αυτής της διαδρομής».

Ο Modabber προσθέτει: «Ο Ζανζούρ δεν είναι ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό το ταξίδι:

Αυτό που επιδιώκει η Ρωσία είναι μια διαδρομή που θα συνδέει το πραγματικό Αζερμπαϊτζάν με το Ναχτσιβάν [και επομένως θα διευκολύνει το εμπόριο και την επικοινωνία] μέσω της επαρχίας Syunik της Αρμενίας. Σε αντίθεση με το Μπακού, το οποίο σχεδιάζει να καταλάβει τη νότια ζώνη της περιοχής Syunik, να τη συγχωνεύσει με το Nakhchivan και να τη μετατρέψει σε διάδρομο. Ένας τέτοιος διάδρομος θα επέβαλε αναπόφευκτα ένα νομικό και διεθνές καθεστώς σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν.
Ο Ehsan Azizi, ιδιοκτήτης μιας εταιρείας μεταφορών που δραστηριοποιείται στον Νότιο Καύκασο και τη Ρωσία, πιστεύει ότι η αντίθεση του Ιράν έχει οικονομικούς λόγους. Πιστεύει ότι «το άνοιγμα του Ζανγκεζούρ θα μείωνε τα έσοδα του Ιράν από τη διαμετακόμιση».
Το κλείσιμο των διαδρομών μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και του Ναχτσιβάν έχει αναγκάσει τις αζέρικες, τουρκικές, αρμενικές και ρωσικές εταιρείες να πληρώνουν διόδια για τη χρήση των ιρανικών δρόμων για να φτάσουν στους προορισμούς τους. Οι ασφαλιστικές και τραπεζικές κυρώσεις στο Ιράν αποτελούν ένα άλλο πρόβλημα. Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν εκδίδουν συμβόλαια για φορτία που ταξιδεύουν μέσω του Ιράν. Αυτό αυξάνει το κόστος για τις ξένες εταιρείες.
Ο Jamshidi, ωστόσο, απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Azizi, λέγοντας ότι «τα τραπεζικά ή ασφαλιστικά ζητήματα δεν αποτελούν εμπόδιο» και επιμένοντας πως το Ιράν έχει ήδη λάβει μέτρα για τη μείωση του εμπορικού κόστους, συμπεριλαμβανομένης της ενοποίησης των δασμών. Τονίζει ότι οι ανησυχίες του Ιράν δεν είναι οικονομικές αλλά γεωπολιτικές και στρατηγικές.

Ο Moddaber απορρίπτει επίσης τις εξηγήσεις του Azizi ως «αβάσιμες» και ξεκαθαρίζει ότι «το Ιράν υπήρξε πολύ γενναιόδωρο τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, δίνοντας πρόσβαση στους Αζέρους να φτάσουν στο Ναχτσιβάν μέσω του Ιράν, δωρεάν».

Οι εναλλακτικές διαδρομές του Ιράν για την αντιμετώπιση του Ζανγκεζούρ

Το Ιράν έχει δραστηριοποιηθεί προληπτικά προτείνοντας εναλλακτικές διαδρομές για την αντιμετώπιση των προκλήσεων των περιφερειακών μεταφορών. Μια τέτοια πρωτοβουλία είναι ο «διάδρομος Aras», μια συμφωνία μεταξύ του Ιράν και του Αζερμπαϊτζάν που επιτεύχθηκε τον Οκτώβριο του 2023. Η διαδρομή αυτή θα συνδέει την περιοχή Ζανγκιλάν του Αζερμπαϊτζάν με το Ανατολικό Αζερμπαϊτζάν του Ιράν, αποκαθιστώντας την πρόσβαση του Μπακού στο Ναχτσιβάν χωρίς να περνάει από την Αρμενία.

Επιπλέον, το Ιράν υποστηρίζει το Διεθνή Διάδρομο Διαμετακόμισης Βορρά-Νότου (INSTC), ο οποίος αποσκοπεί στη σύνδεση του Ινδικού Ωκεανού και του Περσικού Κόλπου με την Κασπία Θάλασσα και στη συνέχεια με τη Ρωσία. Το Ιράν ελπίζει ότι με την ενσωμάτωση αυτών των οδών και την ολοκλήρωση βασικών έργων υποδομής, θα μπορέσει να διατηρήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην περιοχή.

Αντιδρώντας στις αναφορές σχετικά με το επικείμενο άνοιγμα του Zangezur, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Abbas Araghchi προειδοποίησε πως το Ιράν θεωρεί την επαναχάραξη των συνόρων ως κόκκινη γραμμή.

Στις 10 Σεπτεμβρίου, ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, διαβεβαίωσε τον Ιρανό ομόλογό του Αλί-Ακμπάρ Αχμαντιάν ότι «η Μόσχα τηρεί τις προηγούμενες συμφωνίες που έκανε σχετικά με το Zangezur και η πολιτική της δεν έχει αλλάξει καθόλου».

Ο Πούτιν είπε επίσης στον Ahmadian ότι η Ρωσία στοχεύει στην εδραίωση των διμερών σχέσεων σε επίπεδο στρατηγικής εταιρικής σχέσης και ότι το έργο του διαδρόμου Βορρά-Νότου είναι «μία από τις προτεραιότητές τους».

Ο Jamshidi εικάζει πως η υστερία των ιρανικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με το Zangezur είναι «ένα νέο σχέδιο για να εμποδιστεί η κυβέρνηση του νέου προέδρου Masoud Pezeshkian να πλησιάσει τη Ρωσία», ενώ ο Modabbar χαιρετίζει τη Μόσχα που δεν έπεσε «στην παγίδα των ιρανικών μέσων ενημέρωσης που προσπαθούν σκληρά να δημιουργήσουν ρήγματα μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας».

Όπως εξηγεί, «το Ιράν προωθεί τον διάδρομο Aras, ενώ η Ρωσία υποστηρίζει μια οδό επικοινωνίας που περνά από το Syunik της Αρμενίας. Έχουν περισσότερα κοινά συμφέροντα παρά διαφορές- ως εκ τούτου, μπορούν να καταλήξουν σε μια κοινή άποψη όσον αφορά το Ζανγκεζούρ».

Το Ιράν είναι πολύ σοβαρό

Ο Τζαμσίντι πιστεύει ότι δεν υπάρχει καμία ρήξη μεταξύ Ιράν και Ρωσίας, απλώς μια παρεξήγηση που έχει ξεκαθαριστεί: «Η γεωπολιτική της περιοχής του Νότιου Καυκάσου είναι πολύ σημαντική για το Ιράν και στις αρχές Σεπτεμβρίου άκουσε όντως διαφορετικές θέσεις από τη Ρωσία, οι οποίες χρειάζονταν περισσότερη διευκρίνιση και διαφάνεια από την πλευρά τους». Λέει ότι οι Ρώσοι το καταλαβαίνουν καλά αυτό:
Ο πρώην πρόεδρος Ραΐσι είχε πει σαφώς στον πρόεδρο Πούτιν, τον πρόεδρο Αλίγιεφ και τον πρωθυπουργό Πασινιάν ότι, ενώ το Ιράν δεν αντιτίθεται στις οδούς επικοινωνίας, δεν θα επιτρέψει τη διέλευση ενός διαδρόμου μέσω της Αρμενίας που θα επέβαλε ένα νέο καθεστώς κυριαρχίας στα σύνορά του με την Αρμενία.
Ο Moddaber συμφωνεί και εδώ και απευθύνει προειδοποίηση: «Η Τεχεράνη δεν θα ανεχτεί την απώλεια των συνόρων με την Αρμενία ούτε θα δει να τα διαχειρίζεται μια τρίτη χώρα, είτε πρόκειται για το Αζερμπαϊτζάν είτε για οποιονδήποτε άλλον. Ως εκ τούτου, δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει ακόμη και στρατιωτική δύναμη για να αποτρέψει οποιαδήποτε αλλαγή στα σύνορα».

Για το Ιράν, η διατήρηση του ελέγχου αυτής της στρατηγικής σημασίας περιοχής δεν είναι μόνο θέμα οικονομίας ή πολιτικής, αλλά και εθνικής ασφάλειας και ταυτότητας. Καθώς εξελίσσεται η διαμάχη για τον διάδρομο Zangezur, είναι σαφές ότι το ζήτημα υπερβαίνει κατά πολύ την κατασκευή μιας οδού μεταφοράς - και εξηγεί γιατί η Τεχεράνη θεωρεί ότι πρόκειται για μια σκληρή κόκκινη γραμμή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail